Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

UPORABA VIROV SEVANJA

V Sloveniji se uporabljajo naslednje vrste virov sevanja:

 

zaprti viriZaprti vir sevanja je vir sevanja, katerega zgradba je taka, da pri predvidenih pogojih uporabe in obrabe ter predvidljivih nezgodah preprečuje kakršnokoli razpršitev radioaktivnih snovi v okolje.
odprti viriOdprti vir sevanja je vir sevanja, katerega oblika in zgradba ne ustreza zahtevam varstva pred sevanji, ki veljajo za zaprt vir sevanja, tako da je mogoča razpršitev radioaktivnih snovi v okolje.
rentgenske naprave,Rentgenska naprava je vir sevanja, ki nastaja v rentgenski cevi z interakcijo in zaustavljanjem pospešenih elektronov na kovinskih tarčah.
pospeševalnik Pospeševalnik delcev je umetni vir sevanja, ki zaradi pospeševanja delcev oddaja ionizirajoče sevanje z energijo večjo od 1 MeV.
ionizacijski javljalniki požaraIonizacijski javljalniki požara so verjetno najbolj razširjene naprave za široko potrošnjo, ki vsebujejo radioaktivni vir sevanja običajno 241Am. Uporaba teh javljalnikov požara v zadnjih 15 letih pada, saj se v sisteme aktivne požarne zaščite večinoma vgrajujejo javljalniki požara, ki ne vsebujejo vira sevanja npr. optični ali termični javljalniki požara.

 

  Glede na področje vire sevanja uporabljamo v:

  • industriji,
  • raziskavah in
  • medicini.              [več]

  Za vsak vir sevanja je potrebno pred začetkom uporabe pridobiti ustrezna dovoljenja, saj se s tem zagotovi varnost pred sevanjem. Zaradi preglednosti in možnosti nadzora se vsi viri sevanja vodijo v centralni evidenci.

  V kolikor uporabnik preneha z uporabo, je vir sevanja potrebno kot radioaktivni odpadek predati ustrezni službi.