Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

UPORABA RENTGENSKIH NAPRAV V INDUSTRIJI

Splošno o delovanju rentgenskih naprav

Rentgenske naprave so električne naprave, ki proizvajajo ionizirajoče sevanje. Vir sevanja je rentgenska cev, na katero je priključen vir visoke napetosti, ki je običajno del ločenega napajalnega in kontrolnega sistema.

Rentgensko sevanje nastaja v anodi rentgenske cevi samo takrat, ko je cev pod napetostjo. Rentgenska cev je vir sevanja različnih energij. Visoka napetost (kV) vpliva na količino in prodornost sevanj (višja napetost - več je sevanja in bolj prodorno je), tok (mA) skozi rentgensko cev vpliva samo na količino sevanja.

Značilnost rentgenskih naprav je, da so hkrati tudi električne naprave, ki uporabljajo zelo visoke napetosti. Zato je tveganje pri delu z rentgenskimi napravami sestavljeno iz sevalnega dela in tveganja povezanega z možnostjo zelo hudih poškodb zaradi nepravilnega delovanja ali uporabe električnega dela naprave. Napake na električnem delu lahko povzročijo tudi zelo visoke sevalne izpostavitve.         

Industrijska radiografija

Kontrola prtljage in pošiljk

Procesna tehnika in avtomatika

Določevanje sestave materiala

Vse slike so pridobljene iz spletnih strani proizvajalcev naprav ali iz strani Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

 

Več informacij o uporabi virov sevanj pri nas si lahko ogledate v naši knjižici Delo z viri sevanj (pdf), ki jo je leta 2006 izdala URSJV.