Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

WENRA

Varnost reaktorjev

Varnost skladiščenja RAO in IJG

Varnost pri razgradnji

WENRA je neformalno združenje direktorjev in sodelavcev uprav za jedrsko varnost evropskih držav z jedrskimi elektrarnami. Nastalo je zaradi potrebe po poenotenju standardov jedrske varnosti v Evropi. V EU namreč ni skupne zakonodaje, ki bi državam članicam predpisovala, kako zagotavljati jedrsko varnost. Vsaka država je postavila svoj sistem, ki več ali manj sledi priporočilom Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA). Člani WENRE so se dogovorili, da bodo prostovoljno poiskali tiste zahteve za zagotavljanje jedrske varnosti, ki jim bodo tudi prostovoljno sledili.

WENRA je ustanovila dve delovni skupini, ki sta pripravili takoimenovane reference levels, tj. podlage za varnostne standarde za področji jedrske varnosti jedrskih elektrarn in jedrske varnosti skladišč radioaktivnih odpadkov ter razgradnje jedrskih elektrarn. Poročila teh dveh skupin, ki bodo podlaga za dodelavo zakonodajnih zahtev v posameznih državah, so bila prvič objavljena februarja 2006:

Slovenski predstavniki so tudi pripravili nacionalno poročilo o usklajenosti z novimi reference levels. Do leta 2010 je bila slovenska zakonodaja urejena z vsemi zahtevami. Primerjava med WENRA zahtevami  in slovensko zakonodajo (0.7 MB, pdf).

 

 

 

[več]