Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NSG IN ZANGGERJEV ODBOR

NSG (Nuclear Suppliers Group) je skupina držav dobaviteljic jedrskega blaga, ki skuša prispevati k neširjenju jedrskega orožja z izvajanjem oziroma s spoštovanjem in zavezanostjo smernicam NSG (Guidelines) za izvoz jedrskega blaga v tretje države. Za izvajanje smernic je odgovorna vsaka sodelujoča država, ki jih izvaja skladno z nacionalno zakonodajo. NSG je skupina, ki nima stalnega sedeža (trenutno opravlja vlogo sekretariata kontaktna točka, ki je japonsko veleposlaništvo na Dunaju).

[več] 

 

Glavno področje delovanja Zanggerjevega odbora je interpretacija 2.odstavka III. člena Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT), ki pojasnjuje, česa pogodbenice ne smejo izvažati, ne da bi nad tem potekal nadzor IAEA (safeguards). S pojasnjevanjem in izvajanjem omenjenega člena Zanggerjev odbor preprečuje morebitno zlorabo izvoženega jedrskega blaga za izdelavo eksplozivnih naprav. V zvezi s tem Zanggerjev odbor vzdržuje t.i. seznam proženja nadzora (trigger list; omenjeni seznam je objavljen v seriji IAEA INFCIRC/209).