Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

JODOVE TABLETE

Ob morebitni večji jedrski ali radiološki nesreči je zaužitje tablet kalijevega jodida eden od predvidenih zaščitnih ukrepov, s katerim preprečimo kopičenje radioaktivnega joda v ščitnici. Tablete kalijevega jodida bi zaužili šele potem, ko bi ta zaščitni ukrep odredil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije in bi nas k temu pozvali v sredstvih javnega obveščanja.

 

 

Zaščita ščitnice

 

Pri jedrski nesreči se lahko v okolje sprostijo različne radioaktivne snovi. Med njimi tudi radioaktivni jod, ki lahko pride v človeško telo z vdihavanjem, uživanjem hrane in pitjem. Radioaktivni jod se nato kopiči v žlezi ščitnici in lahko škodi zdravju. Ščitnica je majhna žleza na sprednji strani vratu, ki proizvaja pomembne hormone za človeško rast in razvoj. Radioaktivni jod je še posebej nevaren za majhne otroke in zarodke, za odrasle pa manj.

 

Zaščitni ukrep je zaužitje navadnega (neradioaktivnega) joda, ki zapolni ščitnico in tako prepreči kopičenje radioaktivnega joda. Zato imamo pripravljene jodove tablete (kalijev jodid). Učinkovitost jodovih tablet je v veliki meri odvisna od časa zaužitja, najbolj je učinkovito pred prihodom radioaktivnega oblaka. 24 ur pred izpostavljenostjo je učinkovitost 90 %, medtem ko je 8 ur po vdihavanju radioaktivnega joda zaščitni učinek 40 %, 24 ur pa le še 7 %.

 

Ob tem je potrebno poudariti, da se z jodovimi tabletami zaščitimo le pred notranjim obsevanjem zaradi radioaktivnega joda. Torej je v vsakem primeru potrebno upoštevati ostale odrejene zaščitne ukrepe (npr. evakuacija, zaklanjanje ...).

 


Zloženka o tabletah kalijevega jodida, 2012.

 

 

Jodove tablete v Sloveniji

 

V Sloveniji je na zalogi dovolj jodovih tablet za celotno prebivalstvo za primer nesreče v Sloveniji ali v tujini. Zaradi pravočasnosti v primeru nesreče v Nuklearni elektrarni Krško (NEK)  je del zaloge hranjen v Posavju.

 

Uporaba je načrtovana za prebivalce Slovenije do 40 leta, ker je pri starosti 40 let tveganje za raka na ščitnici zaradi radioaktivnega joda izjemno nizko oziroma praktično nič, narašča pa možnost stranskih učinkov tablet kalijevega jodida.

 

Za primer jedrske nesreče v NEK je prebivalcem na območju 10 km okrog NEK do dopolnjenega 40. leta starosti omogočen brezplačen prevzem z receptom v območnih lekarnah ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja. Več informacij o razdelitvi tablet kalijevega jodida najdete tukaj.