Skoči na vsebino

OB IZREDNIH DOGODKIH

Jodove tablete

Ker se v javnosti pojavljajo vprašanja glede uporabe jodovih tablet, smo pripravili kratko pojasnilo. Sicer ob sedanjih dogodkih na Japonskem ne pričakujemo, da bi bila uporaba jodovih tablet potrebna za Slovenijo. Poudarimo naj še, da se lahko jodove tablete zaužije le po navodilu civilne zaščite Republike Slovenije.

Jodove tablete
Pri jedrski nesreči se lahko v okolje sprostijo različne radioaktivne snovi. Med njimi tudi radioaktivni jod, ki lahko pride v človeško telo z vdihavanjem, uživanjem hrane in pitjem. Radioaktivni jod se nato kopiči v žlezi ščitnici in lahko škodi zdravju. Ščitnica je majhna žleza na sprednji strani vratu, ki proizvaja pomembne hormone za človeško rast in razvoj. Radioaktivni jod je še posebej nevaren za majhne otroke in zarodke, za odrasle pa manj.

Zaščitni ukrep je zaužitje navadnega (neradioaktivnega) joda, ki zapolni ščitnico in tako prepreči kopičenje radioaktivnega joda. Zato imamo pripravljene jodove tablete (kalijev jodid). Učinkovitost jodovih tablet je v veliki meri odvisna od časa zaužitja, najbolj je učinkovito pred prihodom radioaktivnega oblaka (24 ur pred izpostavljenostjo je učinkovitost 90%, medtem ko je 8 ur po vdihavanju radioaktivnega joda zaščitni učinek 40%, 24 ur pa le še 7%).

Ob tem je potrebno poudariti, da se z jodovimi tabletami zaščitimo le pred notranjim obsevanjem zaradi radioaktivnega joda. Torej je v vsakem primeru potrebno upoštevati ostale odrejene zaščitne ukrepe (npr. evakuacija, zaklanjanje ...).
Jodove tablete v Sloveniji
V Sloveniji je na zalogi dovolj jodovih tablet za celotno prebivalstvo za primer nesreče v Sloveniji ali v tujini. Zaradi pravočasnosti v primeru nesreče v Nuklearni elektrarni Krško (NEK)  je del zaloge hranjen v Posavju.

Uporaba je načrtovana za prebivalce do 40 leta, ker je pri starosti 40 let tveganje
za raka na ščitnici zaradi radioaktivnega joda izjemno nizko oziroma praktično nič, narašča pa možnost stranskih učinkov tablet kalijevega jodida.

V teku je izboljšava uporabe jodovih tablet v primeru jedrske nesreče v NEK. Prebivalci na območju 10 km okrog NEK bodo prejeli tablete na dom, tako da bo pravočasnost zagotovljena.

 

Več informacij:

Pravilnik o uporabi tablet kalijevega jodida

Državni načrt zaščite in reševanja ob jedrski ali radiološki nesreči

WHO Guideline

REMNET