Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ČERNOBILSKI FORUM

Dediščina Černobila

Trideset let po nesreči v jedrski elektrarni (JE) Černobil je ostalo še veliko odprtih vprašanj, ki so povezana s posledicami na zdravje in okolje ter s socialno-ekonomskim vidikom te katastrofe. Najbolj prizadeti posamezniki in države so morali doseči jasno strokovno soglasje o posledicah nesreče in preverjenih odgovorih na pomembna vprašanja. Da bi zapolnili to vrzel, pospešili boljše razumevanje in izboljšali ukrepe za obravnavo posledic nesreče, so leta 2003 ustanovili Černobilski forum. Forum je bil ustanovljen, da bi prispeval k deset let trajajoči strategiji Združenih narodov za Černobil.

 

V okviru foruma je bilo izdelano poročilo o vplivih nesreče in s priporočili vladam sosednjih držav. URSJV je ob 20. letnici nesreče prevedla angleško poročilo, ki ga lahko v pdf obliki najdete na spodnji povezavi:

Za svoj brezplačni izvod knjižice nam pišite na naš poštni ali elektronski naslov.

 

Forum

Černobilski forum je bil ustanovljen na pobudo Mednarodne agencije za atomsko energijo (International Atomic Energy Agency - IAEA) v sodelovanju s: